Jäsenkirje 2/2016

Vanha vuosi paketissa – suuntaamme kohti tulevaa!

Vuosi 2015 oli liittomme 70-vuotisjuhlavuosi, jonka päätapahtuma pidettiin maaliskuussa Lahdessa. Tapahtuma saavutti paria sataa vaille puolet jäsenistöstämme, mitä voidaan pitää erinomaisena tuloksena. Juhlatapahtuman järjestelyistä ja jälkiselvittelyistä johtuen liiton toiminnan kehittäminen hallituksen keskuudessa painottui vuoden jälkimmäiselle puoliskolle. Hallitus aloitti Lync-kokouskäytännön ja joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntai-iltana käytiin läpi hallitukselle, työ- ja musiikkivaliokunnille sovittujen tehtävien läpikäynti, jatkotoimenpiteet ja päätökset. Tämä todettiin ajankäytöllisesti ja taloudellisesti edulliseksi tavaksi tehdä päätökset kohtalaisen nopeasti.

Työvaliokunta valmisteli useita liiton toiminnan kannalta tärkeitä ohjeistuksia (työ- ja vaalijärjestys, tehtävänkuvaukset, emäntäkuoron järjestelyohjeet, teosto-ohjeet), jotka ovat jaossa liiton nettisivuilla snkl.sulasol.fi ja jaettuna sähköpostilla myös jäsenistölle.

Musiikkivaliokunta on työskennellyt uusien julkaisujen ja kellolaulujen parissa tuloksekkaasti. Perusmerkkilaulujen uudella ohjelmistolla voi jo suorittaa kelloja ja niiden harjoitusäänite on saatavilla kesään mennessä.

Taitokello-ohjelmiston uusiminen ja siihen tulevien uusien laulujen haku on meneillään. Uusi taitokello-ohjelmisto valmistuu v. 2017 aikana.

Kellotenttien suoritusohjeistus on uusittu ja sitä noudatetaan tämän vuoden alusta tapahtuvissa suorituksissa.

Olemme kokoamassa kouluttajapankkia, johon kerätään kouluttajia kuoronjohtajille tehtävällä kyselyllä. Samassa kyselyssä selvitetään myös kuoronjohtajien omia sävellyksiä ja sovituksia liiton julkaistavaksi.

Liiton nettisivu-uudistus on niin ikään käynnistynyt tavoitteena sivujen selkeämpi ulkoasu sekä muita liiton tarpeisiin soveltuvia ominaisuuksia sivustolla.

Sulasolin laulu- ja soittojuhlat Hämeenlinnassa – naiskuorot mukana!

Sulasolin Laulu- ja soittojuhlat Hämeenlinnassa 12.-14.5.2017 ovat luonnollisesti osa Naiskuoroliiton tulevaa ohjelmaa. Liiton taiteellinen johtaja Anneli Julén toimii myös Laulu- ja soittojuhlien taiteellisena johtajana. Hänen johdollaan viedään eteenpäin niin naiskuorojen kuin koko tapahtuman musiikillista ohjelmaa. Naiskuorojen laulut Hämeenlinnassa ovat:

 

Avajaisissa naiskuorot:

Jean Sibelius (1865–1957), san. A. V. Koskimies (1856–1929) TUULE, TUULI, LEPPEÄMMIN (2:05), johtaa Leila Heikkonen

Kaikki kuorot ja yleisö

Suomalainen kansanlaulu, sov. Matti Hyökki ON SUURI SUN RANTAS AUTIUS

Kaj Chydenius KALLIOLLE, KUKKULALLE

Fredrik Pacius SUOMEN LAULU

Pääjuhlassa naiskuorot:

Mia Makaroff (s. 1970) LAULUA ELÄMÄ SOI (2:10), johtaa Rita Varonen

Anna-Mari Kähärä IKÄVÄ OMIA MAITA (vaativampi teos naiskuoroille), johtaa Marjukka Riihimäki

Ahti Karjalainen KESÄYÖ, johtaa Kaija Viitasalo-Tulkki

Tellu Turkka (s. 1969) HIEKANJYVÄ (4:20), johtaa Anneli Julén

Kaikki kuorot ja orkesteri:

Juha Holma, Juhani Komulainen, Petri Laaksonen, Olli Moilanen, Soila Sariola SOI! SOI! SOI!, Heikki Elo TILAUSTEOS

Jean Sibelius FINLANDIA

Laulu- ja soittojuhlien nuottikirja, josta em. naiskuorojen ja yhteiset laulut löytyvät ilmestyy tämän kevään aikana.

Laulu- ja soittojuhlille ilmoittautuminen on alkanut ja sen voi tehdä tästä linkistä: http://www.laulujuhlat.fi/ilmoittautuminen/ Ilmoittautumisaika päättyy 31.12.2016. Tarkemmin tapahtumasta on kerrottu www.sulasol.fi/laulujuhlat -sivustolla.

 

Helmi-maaliskuun jäsen- ja nuottimyyntitarjoukset

Teemme tilaa uusille myyntiartikkeleille ja myymme edullisesti pois pieniä varastossa olevia määriä seuraavista artikkeleista:

Nuottilaukku (vetoketjullinen, punainen, Suomen Naiskuoroliiton logo) 10 eur

Pyyheliina (70 x 140 cm, valkoinen, Suomen Naiskuoroliiton logo) 10 eur

Tiskiliina (valkoinen, wettex-kuosi) 1 eur

Adressi (blanco) 5 eur/kpl

Kortti 1 eur/kpl

Kynä 1 eur/kpl


Nuottikaupan helmi-maaliskuun tarjoukset:

Niilo Huovinen: Mun taivaani tumman sininen 0,50 eur/kpl

Pekka Kostiainen: Larin Kyösti –sarja 4 eur/kpl

Markku Viitasaari: Mannermainen nainen 2 eur/kpl

Nostalgia-paketti (sisältää liiton vanhaa ohjelmistoa, paketissa 10 laulua, vähintään 1 kpl/laulu) 10 eur

 

UUSI myyntiartikkeli tähän vuoteen

Naiskuoroliitonhuppari tulee myyntiin tänä keväänä. Naiskuororisteilyllä on nähtävillä väri- ja kokomallit huppariin tulevalla painatuksella. Hupparin hinta tarkentuu, kun lopullinen kuosi- ja merkkivalinta on tehty. Huppari on yhtenäinen vapaa-ajanasuste siellä, missä suurina joukkoina liikumme, esim. Hämeenlinnan laulu- ja soittojuhlilla. Värivalikoima on vähintään neljää eri väriä, jos vaikka joku kuoro haluaisi stemmavärit käyttöön.

 

Nuottikauppa aina auki

Naiskuoroliiton ehdottomasti suosituin myyntiartikkeli viime vuonna oli maaliskuussa julkistettu ”Tunnen joulun” –laulukokoelma. Sen myynti ylitti odotukset, mikä paransi liiton taloutta merkittävästi. Muutenkin nuottimyynti kasvoi em. lisäksi uusien peruskellolaulujen ansiosta.  Alkuperäisen nuottimateriaalin käyttö on Naiskuoroliitossa kiitettävällä tasolla - ainakin, jos sitä peilaa myyntiin. Tämän suunnan toivoisi jatkuvan edelleenkin.

Liiton nuottijulkaisut löytyvät netistä, jossa on myös irtonuottien etusivusta kuva lauluun tutustumista varten. Nuottien hinnoittelussa ei vuoden vaihteessa tapahtunut korotuksia. Myyntiehtoihin Naiskuoroliiton kustanteiden ja julkaisujen osalta hallitus päätti tarkennuksen: muiden kuin merkkilaulujen nuottien tilauksen minimiostomäärä on 6 kpl. Mikäli kyseessä on lisätilaus jollekin nuotille, voi tilauserä olla alle minimiostomäärän. Tämä on yleinen käytäntö myös monissa muissa nuottikaupoissa.

 

Pitkäaikaisten laulajien huomioiminen

Vuosi sitten uudistettu merkkiohjesääntö antaa mahdollisuuden huomioida pitkäaikaisia laulajia enemmän kuin aikaisemmin. Kiitettävästi olette laulajianne jo muistaneetkin. Merkkiohjesääntö löytyy sekin liiton nettisivuilta:  http://snkl.sulasol.fi/saannot/suomen-naiskuoroliiton-merkkiohjesaannot . Merkkianomukset on hyvä laittaa ajoissa, jotta toimistolla on riittävästi käsittely- ja postitusaikaa.

Naiskuoropäiväristeilyllä jaettavaksi tarkoitettujen merkkien anomusten tulee olla liiton toimistossa tai sähköpostissa viimeistään 29.2.2016.

 

Naiskuoroliiton 60. laululeiri Joutsenon opistolla

Naiskuoroleiri Joutsenon opistolla pidetään 3.-8.7.2016. Leirillä on kellokurssien lisäksi Louhi-kuoron ja Vox Feminae –kuoron kurssit. Kellokurssin hintaan tulee myös erillinen kvartettiopetus kellotenttiin valmistautuville laulajille. 

Kurssit ja opettajat:

Peruskellokurssi (vanha ohjelmisto): Kirsi Äikäs Lappeenranta ja Timo Laakso Äänekoski.

Peruskellokurssi (uusi ohjelmisto) Anneli Julén Riihimäki

Taitokellokurssi: Ulla Kotamäki Äänekoski ja Elina Koivula Tampere

Mestarisuorituskurssi: Leila Heikkonen Iisalmi

Mestariharjoituskurssi: Rita Varonen Jyväskylä

Laulunopetus ja kvartettiopetus: Mari-Anni Hilander Kuopio ja Maria Autio-Kesäniemi Kokkola (Laulunopetus on omakustanteinen, tuntihinnat ilmoitetaan leirikirjeessä.)

Louhi-kuoro: Anneli Julén Riihimäki

Vox Feminae –kuoro: Terttu Jauhiainen Kerimäki ja Raakel Solvin Kokkola

 

UUTTA: Leirikuoro-kurssi

Sinä, joka olet aina halunnut Joutsenoon, haluatko tulla laulamaan leirikuoroon? Kuorossa lauletaan perus- ja taitokellolauluja ilman suorituspaineita sekä muuta ohjelmistoa. Kouluttajina toimivat mm. Timo Lehtovaara, Sari Kaasinen ja Maria Autio-Kesäniemi. Kurssin päätteeksi pidetään leirikonsertti yhdessä kelloryhmien kanssa.

Mahdollisen kuoronjohtokurssin järjestäminen päätetään hallituksen kokouksessa ennen seuraavan jäsentiedotteen lähettämistä.

Leirillä on myös mahdollisuus fyysiseen äänenhuoltoon Voice massage –terapeutti Anita Ojasen käsittelyssä.

Joutsenon leirin päiväohjelma, kurssien hinnat ja konserttiaikataulut tulevat erillisessä kirjeessä ilmoittautuneille.

 

Naiskuoroliiton kuoronjohdon koulutuksen stipendi haettavissa

Suomen Naiskuoroliitto myöntää stipendin (170 euroa) liiton jäsenkuoron jäsenelle johtajakoulutukseen. Myönnetty stipendi tulee käyttää vuonna 2016 kuoronjohdon koulutukseen. Vapaamuotoiset hakemukset tulee toimittaa liiton sähköpostiin viimeistään 29.2.2016. Hakemuksesta tulee käydä ilmi, missä aikoo stipendin käyttää.

 

Vuoden kuoro 2015 hakuaika menossa

Vuoden kuoro 2015 julkistetaan Tukholmassa Vuoden kuoro 2014 Philomelan konsertin päätteeksi. Onko juuri teidän kuoronne ollut se aktiivinen, ottanut tilaisuudesta vaarin ja saanut aikaiseksi jotain ainutlaatuista, herättänyt prinsessan sadan vuoden unesta tai tuntuuko teistä muuten vain siltä, että teidän kuoronne on juuri tuo etsimämme Vuoden kuoro 2015?

Toimita vapaamuotoinen hakemus haluamillasi mausteilla sähköpostilla 29.2.2016 mennessä.

Vuoden kuoro 2015 saa oman konsertin vuoden 2017 naiskuoropäiville.


Naiskuoropäiväristeily 18.-20.3.2016 Viking Gabriellalla

Naiskuoroliiton ensimmäinen laivaristeily toteutuu maaliskuussa. Laivan rantautuessa Tukholmaan suuntaamme Eric Ericsson –halliin Naiskuoroliiton Vuoden kuoro 2014 Philomelan konserttiin. Laivalle paluun jälkeen illalla kokoonnumme pariksi tunniksi laulukoulutukseen, jota antavat Marjukka Riihimäki, Mari-Anni Hilander ja Maria Autio-Kesäniemi. Ennen koulutusta ja koulutuksen jälkeen kokoonnumme ryhmiin keskustelemaan hallinnon ja taiteellisten asioiden ympärille.


Suomen Naiskuoroliiton liittokokous 18.3.2016

Naiskuoroliiton liittokokous pidetään Viking Gabriellalla perjantaina 18.3. klo 15.00 alkaen (valtakirjojen tarkastus klo 14.30 -15.00). Liiton hallituksesta ovat erovuoroisina puheenjohtaja Helena Toivanen sekä jäsenet Paula Härkälä ja Sirpa Saarenpää. Lisäksi täytettävänä on hallituksesta kesäkuussa 2015 eronneen Raija Kautosen hallituspaikka.

Ehdokasasettelua varten kustakin hallitukseen ehdolla olevasta henkilöstä on toimitettava esittely liiton sähköpostiin 29.2.2016 mennessä. Esittelyä varten toimitetaan jäsenkirjeen mukana ehdokasasettelupohja. Hallitukseen voivat olla ehdolla vain Suomen Naiskuoroliiton jäsenyhdistykseen jäsenmaksunsa maksaneet henkilöt. Ehdokkaan on oltava läsnä kokouksessa.

Liittokokouksessa käsitellään liiton sääntöjen 15 § määritellyt asiat.

Liiton toiminnantarkastus suoritetaan 29.2.2016, minkä jälkeen lähetämme kokousaineiston valtakirjansa liittokokoukseen lähettäneille kuoroille.

 

Liiton kuorot Vox Feminae ja Louhi

Vox Feminae ja Louhi ovat kokoontuneet jo vuoden ensimmäisille leireilleen: Vox Feminae Mikkelissä ja Louhi Jyväskylässä. Jos olet kiinnostunut laulamisesta projektiluonteisessa kuorossa niin ota yhteyttä kuorojen johtajiin. Vox Feminae: sähköposti: tai ja Louhi-kuoro:

Kumpikin kuoro kokoontuu 2-3 kertaa vuodessa laulamaan ja konsertoimaan. Seuraavan kerran kuorot ovat koolla Joutsenon opistolla, Louhi-kuoro 30.6.-3.7. ja Vox Feminae 3.-6.7.

 

Tulevat naiskuoropäivät

Rauma Flikkatten Göör on ottanut emäntäkuorovastuun vuoden 2017. Raumalle kokoonnutaan 17.-19.3.2017. Laitathan päivämäärät jo kalenteriisi J.                                                                            

Vuonna 2018 naiskuoropäivät pidetään Seinäjoella, emäntäkuorona toimii Sorja J.

Vuodesta 2019 eteenpäin naiskuoropäivien kotipaikka ja emäntäkuoro on avoinna – olisiko teidän kuoronne valmis ottamaan järjestääkseen seuraavien vuosien naiskuoropäivät?

 

Minkälaisessa liitossa sinä haluaisit laulaa?

Naiskuoroliiton hallitus on tehnyt viime vuoden töitä laatimalla sisäistä ohjeistusta liiton toimintatavoista. Samalla on otettu pohdittavaksi liiton toiminnan muu kehittäminen mm. piiriyhteistyö, kouluttajapankki, liiton myyntiartikkelit, julkaistava nuottimateriaali ym. Tämän vuoksi liiton hallitus tulee tekemään kevään aikana jäsenkuoroille kyselyn, johon vastaamalla jäsenistö voi lähettää omia ehdotuksiaan ja ajatuksiaan liiton toiminnan eteenpäin viemiseksi. Ajatuksia ja ehdotuksia voi toki lähettää jo ennen kyselyä sähköpostiin

 

Kiitos vuodesta 2015, tehdään yhdessä entistä parempaa lauluvuotta 2016!

”Jos pidät vihreää oksaa sydämelläsi, laulava lintu kyllä tulee.” (kiinalainen sananlasku)

 

Helena Toivanen, puheenjohtaja