JÄSENKIRJE 2/2015

AURINKOISTA KEVÄTTÄ LAULUSISKOT J

Naiskuoroliiton kevät on ollut yhtä hulinaa ja huisketta, mutta se on kannattanut. Liiton 70-vuotisjuhlat Lahdessa Filianna Lahden Naislaulajien emännöiminä olivat jymymenestys kaikin puolin: järjestelyt sujuivat moitteettomasti ja läsnäolijat nauttivat sydämensä pohjasta 850 naisen juhliessa ylväästi, mutta rennosti naiskuorolaulun juhlavuottaan. Liiton 85:stä kuorosta paikalla oli osallistujia 50:stä kuorosta, joten kattavuus kaiken kaikkiaan oli erinomainen.

Onnistuneen tapahtuman avasi perjantai-iltana kahden maamme huipputason kuoron – KYN ja Philomela – kautta aikain ensimmäinen yhteinen konsertti. ”Täst’ on kulta kulkenunna” –nimeä kantanut puolitoistatuntinen energinen tykitys ei jättänyt ketään kylmäksi. Kahden huippujohtajan, Kaija Viitasalon ja Marjukka Riihimäen käsissä nämä kuorot osoittivat muusikillaan, eläytymisellään ja esittämisellään olevansa todellista maailman huippua. Tämän todisti myös kaksi loppuunmyytyä konserttia.

Perjantai-ilta jatkui Sokos Hotel Seurahuoneen Päijät-salissa juhlavastaanotolla. Ilahduttava määrä jäsenkuoroja onnitteli liittoa lahjoituksellaan liiton perustajan Anna Mäkelän nimeä kantavaan rahastoon. Tästä lämmin kiitos!

Lauantain kuorokatselmukseen osallistui 25 kuoroa. Pitkänlinjan kuoronjohtaja, useissa arvovaltaisissa raadeissa istunut ja 20 vuoden takaisessa liiton 50-vuotiskatselmuksen raatilainen Kari Ala-Pöllänen kertoi ilahtuneensa tämän päivän naiskuorojen tasosta eikä hän varmasti ollut väärässä. Timotei, Vuoden kuoro 2013 antoi taidonnäytteensä lauantai-iltapäivän konsertissa liki täpötäydelle Sibeliustalon salille.

Lauantai-illan kruunasi Sibeliustalon Metsähallissa järjestetty gaalaillallinen. Tunnelmaa iltaan toivat hyvä ruoka, erinomainen ohjelma ja kahdeksansataa naista. Kuoroesitysten ja loistavan juonnon lomassa Naiskuoroliitto muisti ansioituneita, pitkän päivätyön naiskuorolaulun parissa tehneitä jäseniään ansiomerkein. Naiskuoro Philomelan taiteellinen johtaja, musiikkineuvos Marjukka Riihimäelle luovutettiin liiton kultainen kunniamerkki ja hänet kutsuttiin samalla liiton kunniajäseneksi.

Sunnuntai valkeni aurinkoisena ja silloin oli vuorossa juhlajumalanpalvelu Lahden Ristin kirkossa. Sari Alakulpin luotsaamana naiskuoropäivien suurkuoro esiintyi eri johtajien johdolla. Samaan aikaan pidettiin Naiskuoroliiton liittokokous, jossa hyväksyttiin liitolle uudet säännöt ja valinnat tehtiin niiden mukaisesti.

Liitto sai uuden taiteellisen johtajan Anneli Julénista ja varapuheenjohtajaksi valittiin Hilkka Heikkilä Vaajakoskelta. Hallituksessa jatkaa entisistä jäsenistä erovuoroisina olleett Taru Vatanen Iisalmesta ja Maija-Liisa Konttinen Kerimäeltä. Maija-Liisa valittiin myös liiton sihteeriksi. Uutena hallitukseen valittiin Helena Hulmi Joensuusta.

Suomen Naiskuoroliiton juhlaviikonlopun kruunasi sunnuntain kaksi juhlakonserttia. Ohjelmaan oli valittu kuorokatselmukseen osallistuneiden kuorojen parhaat kappaleet, naissäveltäjien teokset, joista monet jäivät korvamatona soimaan kuulijoiden mieliin. Naiskuoroliiton Louhi-kuoro lauloi liiton taiteellisen johtajan tehtävät jättäneen Rita Varosen johtamana ulkomaista naiskuorotuotantoa esittämällä Eva Ugalden Misereren. Juhlan päätti yli sadan laulajan kokoisen liiton 70-vuotisjuhlakuoron ja Lahden Nuori Sinfonia –orkesterin esittämänä Jean Sibeliuksen naiskuorolle ja sinfoniaorkesterille säveltämä Impromptu op. 19 kapellimestari Esa Heikkilän johdolla. Kun orkesterin viimeiset sävelet uinuivat Sibeliustalon kattoon, tunsi jokainen läsnäolija olleensa osana suurta hetkeä – tunnetta, jonka vain voi kokea yhdessä samanhenkisten ihmisten kanssa.

Kiitos teille kaikille mukana olleille naiskuorolaisille ja vieraillemme. Upeat kiitokset teille Filiannat, Annan tyttäret, jotka väsymättöminä jaksoitte puurtaa 1,5 vuotta onnistuneen juhlamme hyväksi ja koko viikonlopun hymyillen ja väsymättä kannoitte järjestäjän vastuullisen taakan. Teitte tämän juhlan Anna Mäkelän muistolle ja hänen tekemälleen työlle osoittaen tämän päivän naiskuorolaisille sen, miten vahva perusta antaa siivet ja suunnan tulevalle. Kiitos, kiitos, kiitos!

Tämän jälkeen arkeen laskeutuminen arkeen vei hieman aikaa...

 Pia Iikkasen ottama kuvakokoelma löytyy alla olevasta linkistä:

https://www.dropbox.com/sh/5rpjfyysfgao6my/AACs5dYvBUOhLOYL8vzcZVlLa?dl=0 

 

Vielä ehtii antaa palautetta Lahden juhlaviikonlopusta – linkki löytyy nettisivulta snkl.sulasol.fi.


Vuoden 2016 naiskuoropäivät pidetään 18.-20.3.2016 risteillen Helsinki – Tukholma – Helsinki –välillä. Save the date – tarkempaa tietoa ja ilmoittautumisohjeet tulevat syksyllä.

 

Nyt elämme aktiivisinta kevätkonserttien aikaa. Hauskaa on ollut seurata sosiaalisessa mediassa olevien jäsenkuorojemme konsertti-ilmoituksia. Usean konsertin nimeksi on annettu ”Laulua elämä soi!”... Näin jää elämään liittomme uusi laulu!

Toivotan kaikille jäsenillemme aurinkoista ja riemullista laulukevättä. Me hallituksessa ja musiikkivaliokunnassa teemme työtä teidän hyväksenne. Luvassa uutta ja mielenkiintoista laulurintamalla J

Helena Toivanen, puheenjohtaja

Suomen Naiskuoroliitto ry

 

Hallitus v. 2015 (kotipaikka suluissa)

Puheenjohtaja Helena Toivanen Lauluyhtye Ablobatur (Joensuu)

Varapuheenjohtaja Hilkka Heikkilä Vaput (Vaajakoski)

Taiteellinen johtaja Anneli Julén Timotei (Loppi)

Maija-Liisa Konttinen Kerimäen Naislaulajat (Savonlinna), liiton sihteeri

Paula Härkälä Jyväskylän Naislaulajat (Leppävesi)

Raija Kautonen Filianna Lahden Naislaulajat (Lahti)

Sirpa Saarenpää Nokian Naiskoro Nota Bene (Nokia)

Taru Vatanen Iisalmen Kalevalakuoro (Iisalmi)

Helena Hulmi Joensuun Naiskuoro (Joensuu)

 

Musiikkivaliokunta 2015 (kotipaikka suluissa)

Taiteellinen johtaja Anneli Julén Timotei (Loppi)

Maria Autio-Kesäniemi (Kokkola)

Leila Heikkonen Iisalmen Kalevalakuoro (Iisalmi)

Mari-Anni Hilander FC Sawotta (Kuopio)

Ulla Kotamäki Vaput (Äänekoski)

(Helena Toivanen Lauluyhtye Ablobatur (Joensuu))

 

Työvaliokunta 2015 (kotipaikka suluissa)

Puheenjohtaja Hilkka Heikkilä Vaput (Vaajakoski)

Paula Härkälä Jyväskylän Naislaulajat (Leppävesi)

Sirpa Saarenpää Nokian Naiskuoro Nota Bene (Nokia)

Taru Vatanen Iisalmen Kalevalakuoro (Iisalmi)

(Helena Toivanen Lauluyhtye Ablobatur (Joensuu))

 

Toiminnantarkastajat

Eija Kettunen Varkaus

Pia Hiltunen Joensuu

Varahenkilöt Irene Kanniainen Riihimäki

Eija Kontiokorpi Imatra

 

Kuoronjohdon koulutusstipendin on hallitus myöntänyt Riihimäen Naislaulajille.

 

Vuoden 2014 toimintapokaalit

Eniten peruskelloja:            Kiuruveden Naislaulajat ja Lauluyhtye Fiori

Eniten taitokelloja:             Discantus

Eniten mestarikelloja:        Forssan Naiskuoro, Nokian Naiskuoro Nota Bene ja Discantus

Vuoden Kellokaskuoro on Naiskuoro Discantus (eniten kellosuorituksia vuoden 2014 aikana.)

 

VUODEN KUORO 2014 – PHILOMELA

 

Vuoden kuoron 2014 valintaan päädyttiin mm. seuraavista syistä:

·         Kuoro on aktiivinen, valovoimainen ja pirteä naiskuorolaulun sanansaattaja

·         Kuorossa laulaa naisia – itsensä naiskuorolaululle antaneita naisia

·         Vuosi 2014 oli kuoron juhlavuosi

·         Kuorolle sävellettiin omia lauluja, joiden lyriikkaa tulee maan huipulta

·         Kuoro on hienolla tavalla huomioinut naissäveltäjät ohjelmistossaan

·         Kuoro on maailman matkaaja – ei ääriä, ei rajoja, minne vain ikinä keksitään lähteä - tekemään tyylillä suomalaista naiskuoromusiikkia

·         Kuoro soi radiossa, joskus sitä soitetaan jopa Youtubesta aivan yllättävissä tilanteissa

·         Jos tämän kuoron kaikki teot ja taidot lueteltaisiin, ei siihen riittäisi tämä hetki

Kuoro on sanonut: ”Haluamme yllättää ja koskettaa, tehdä laulaen hyvää, Ylittää kuoromusiikin rajat ja omat rajamme. Olemme elämys, joka jää mieleesi vielä musiikin loputtua.”

·         Kuoron menestys maailmalla on tuonut maailmanmestaruuden

 

VUODEN VALOPILKKU PALKINNON SAI NAISKUORO VÄLKE OULAISISTA

 Vuoden valopilkku –tunnustus annetaan kuorolle, joka kuluneen vuoden aikana on osoittanut erityistä antautumista naiskuoromusiikille tehden sitä tunnetuksi omalla erikoisella tavallaan.

Vuoden 2014 Vuoden valopilkku –tunnustus annetaan kuorolle, jonka profiili on mielenkiintoinen ja siltä on lupa odottaa vielä paljon taidokasta ja heittäytyvää naiskuoromusiikkia. Tämä kuoro on kovin nuori, vasta muutaman vuoden ikäinen, mutta se on osoittanut taitonsa ja kykynsä.

Tämän kuoron laulajat ovat kasvaneet pienistä tytöistä aikuisiksi naisiksi, ovat lähteneet maailmalle, mutta eivät ole unohtaneet, mitä on laulaa yhdessä.

Tämä kuoron laulajat tekivät kulttuuriteon v. 2008: nämä nuoret naiset perustivat kuoron ja kutsuivat nuorisokuoroajoilta tutun miehen johtajakseen.

Kuoro harjoittelee projektiluonteisesti ja esittää vaativaa naiskuoro-ohjelmistoa niin kotimaisilta kuin ulkomaisilta säveltäjiltä. Ohjelmiston kuoro esittää tasokkaasti ja sydämeen käyvästi.

Kansainvälistä kilpailumenestystäkin tällä kuorolla on, sillä marraskuussa 2013 kuoro osallistui Maltan kansainvälisen kuorofestivaalin kilpailuun, jossa saavutti kultamitalitason ja palkittiin lisäksi voittajana molemmissa sarjoissa, joihin se osallistui.

Kuoron visio on tehdä jatkossakin tasokasta naiskuorolaulua tunnetuksi niin valtakunnallisesti kuin kansainvälisesti.


JOUTSENON LEIRI 28.6.-3.7.2015

Paikka: Joutsenon opisto, Pöyhiänniementie 2, Joutseno (Lappeenranta)

Kurssi 28.6-3.7   Opettajat  Hinta/hlö
Kuoronjohtokurssi (26.-30.6.­) Timo Lehtovaara, Turku­  *290 €/**190€­
Peruskelloryhmä­ Kirsi Äikäs, Lappeenranta 
Anneli Julén, Riihimäki 
345 €/230 €
Taitokelloryhmä ­ Ulla Kotamäki, Äänekoski­
Maria Autio-Kesäniemi, Kokkola
345 €/230 €­
Mestarikelloryhmä, harjoitus­  Leila Heikkonen, Iisalmi­ 345 €/230 €­
Mestarikelloryhmä, suoritus­ Sari Alakulppi, Kittilä ­ 345 €/230 €­
Kansanlaulukurssi 28.6.-1.7. ­ Veera Voima, Helsinki ­
240 €/168 €
 
Laulunopetus­ Mari-Anni Hilander, Kuopio­ Oma hinnasto­
Kvartettiopetus­ Marita Kaakinen, Kokkola­ Sisältyy hintaan­
Säestys 29.6.-3.7.
Mirva Helske, Tallinna 
 Sisältyy hintaan
Voice massage­ Anita Ojanen, Ylivieska­ hinta 65 €/h­

 Hinnoittelu:

*) Kalliimpi hinta pitää sisällään opetuksen, majoituksen ja ruokailut. Edullisempi hinta sisältää opetuksen, lounaan ja iltapäiväkahvin.

**) Täysihoitovuorokausi leirin ulkopuoliselle henkilölle 47 eur

***) Yksittäinen yö aamiaisella 31 eur

****) Jos kurssin jälkeen majoittuu ylimääräisen yön, maksaa hän aamiaisen hinnan 6 eur.

Ilmoittautumisaika leirille on 17.5.2015 saakka naiskuoroliiton nettisivuilla snkl.sulasol.fi.

Ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen kurssipaikkatilannetta voi tiedustella Maija-Liisa Konttiselta, puh. 050 305 2584.

Ilmoittautumismaksu 23 euroa/hlö maksetaan 17.5.2015 mennessä Suomen Naiskuoroliiton tilille DanskeBank: FI91 8000 1271 1580 33. Jos kurssi osaltasi peruuntuu, ilmoittautumismaksua ei palauteta.

  • Kurssimaksun laskuttaa Joutsenon Opisto, joten odota laskua ja maksa opiston tilille!!!!
  • Alkuperäisiä merkkilauluja sekä perus- ja taitolaulujen harjoituscd:tä voit tilata liiton toimistosta sähköpostilla
  • Joutsenon leirikirje lähetetään sähköpostilla kaikille ilmoittautuneille kesäkuun alussa.
  • Huom!!!  Kellotentit alkavat torstai-iltapäivällä ja jatkuvat perjantaina.

Kuoronjohtokurssi 26.-30.6.2015

Tulevana kesänä Joutsenon opistolla järjestetään viimekesäiseen tapaan kuoronjohtokurssi yhteistyössä Suomen Naiskuoroliiton kanssa. Tälle kurssille ovat tervetulleita niin vasta-alkajat kuin jo kuoronjohtokokemusta omaavatkin, sillä osallistujia jaetaan tarvittaessa pienempiin tasoryhmiin ja koulutus räätälöidään osallistujien mukaan. Erityisen hyödyllinen kurssi on kuorojen varajohtajille tai stemmaviskaaleille. Kurssi on avoin kaikille kiinnostuneille kuoromuodosta tai taustayhteisöstä riippumatta.

Kuoronjohtokurssi alkaa perjantaina 26.6. noin klo 16 ja loppuu päätöskonsertin jälkeen tiistaina 30.6. noin klo 18. Kouluttajina toimivat viime kesältäkin tutut Timo Lehtovaara ja Rita Varonen sekä muut kokeneet kuoronjohdon opettajat. Kurssin hinta on 290 euroa täysihoidolla ja 190 euroa puolihoidolla (ilman majoitusta, aamiaista ja päivällistä). Lisäksi osallistujien tulee maksaa Suomen Naiskuoroliiton tilille FI91 8000 1271 1580 33 (DABAFIHH) 23 euron ilmoittautumismaksu vahvistaakseen osallistumisensa kurssille. Ilmoittautuminen päättyy 17.5.2015 liiton verkkosivujen kautta sähköisellä lomakkeella http://ifest.fi/form/?oid=8&GUID=98035388fd7344c5fbf7af16c881bf89 .

 

Lisätietoja kuoronjohtokurssista saa Suomen Mieskuoroliiton ja Suomen Naiskuoroliiton toimistoista sekä Timo Lehtovaaralta, puh. 0400 418 240 tai Rita Varoselta, puh. 040 502 9692.

 

KANSALAULUKURSSI 28.6.-1.7.2015

Suomen Naiskuoroliitto järjestää kansanlaulukurssin Joutsenon opistolla 28.6.-1.7.2015. Kurssin opettajana toimii kansanmuusikko Veera Voima ja kurssi on avoin kaikille kansanlaulusta kiinnostuneille.

Kurssilla perehdytään niin sovitettuun kuin alkuperäiseenkin moniääniseen kansanlauluun ja muunteluun Suomen kulttuuripiirissä. Lisäksi ehditään tutustua joihinkin seuraavista, kurssilaisten toivomusten mukaan: mordvalainen ja bulgarialainen väkevä harmonia, härönhieno setulaulu sävellajinnostoineen, hienostunut ruotsalainen ja norjalainen nykykansanlaulu tai sambialainen ja eteläafrikkalainen laulu kehorytmeillä ryyditettynä. Myös kuppi- ja keppikoreografioita ja rinkitansseja voidaan katsastaa.

Veera Voima (s.1975) on valmistunut kansanlaulajaksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2004. Hänen yhtyeensä Suden aika ja Suo ovat molemmat julkaisseet lukuisia levyjä ja toimivat toisella vuosikymmenellään. Päätyökseen Veera opettaa mm. Espoon ja Käpylän musiikkiopistoissa ilmaisukuoro Kameleontteja, kansanlauluryhmiä sekä uussuomalaisten Kassandrakuoroa.

Kurssille ilmoittautuminen 17.5.2015 mennessä snkl.sulasol.fi –sivustolla olevan ilmoittautumislinkin kautta. Kurssin hinta on 240 € (täysihoito) /168 €  . Ilmoittautumismaksu 23 eur maksetaan 17.5.2015 mennessä Suomen Naiskuoroliiton tilille FI91 8000 1271 1580 33 (DABAFIHH).

Nuottikauppa on aina auki – käytämme vain alkuperäistä nuottimateriaalia!!

Naiskuoroliiton nuottikauppa on aina auki. Olemme kopioineet liiton nettisivuille snkl.sulasol.fi liiton kustantamien nuottien näytteet (ei koko nuottia).  Näistä voit saada vähän maistiaisia, minkälaisesta laulusta on kysymys.

Merkkilaulunuotit on tilattava viimeistään nyt, jotta käytössäsi ovat alkuperäiset kellosuorituksia varten.

JA aivan uutta tuotantoa liiton julkaisuissa edustaa ”TUNNEN JOULUN” –joululaulukokoelma, joka julkistettiin Lahdessa 21.3. Kirja sisältää viisitoista tuttua joululaulua. Kirjan hinta on 20 euroa ja sitä saa tilata liiton toimistosta.

***

 

Loppukevennyksenä lauantai-illan livelaulannan lomassa lääkärin lukema loitsu laulunlyömästä likasta:

”Kuoromme lääkäri kirjoittaa tarvittaessa todistuksia. Diagnoosi - Humaltuminen laulun ilosta.

Huomio sanelua, huomio sanelua, tänään on 21.3.15 sanelee lääkäri Suvi Sävel

Potilas: Laulavainen Laila

Tulosyy: Tuotu päivystykseen epäilyttävän käytöksen vuoksi

Esitiedot: Kyseessä 50-vuotias nainen, joka osallistuu Naiskuoroliiton 70-vuotispäiville. Harrastanut kuorolaulua 25 vuotta aviomiehen alituisesta natinasta huolimatta. Lisäksi aloittanut usein liikunnallisiakin harrastuksia. Nämä kuitenkin lopahtaneet lyhyeen. Laihdutuskuureja myös aloittanut lähes viikottain. Työskentelee markkinointipäällikkönä. Työkykyindeksi erinomainen. Kuoroharrastuksen parantaman immuunivasteen ansiosta ei paljon sairauslomia. Työkyvyn ylläpitämiseksi käynyt varmuuden vuoksi ASLAK-kuntoutuksessa. Saanutkin ryhtiä rinnoilleen ja vienyt samaa ilosanomaa kuorolleenkin. Pitää työstään, mutta välillä päivät tahtovat venyä uhaten kuoroharjoituksiin ehtimistä. Joskus joutunut jättämään laululeirin väliin työmatkan vuoksi. Tästä depressioindeksi meinannut värähtää, mutta saikkua ei herunut. Lapsista ei enää isompia huolia. Näistä kasvanut kunnon kansalaisia, vaikka joutuneet viettämään yhden illan viikosta isänsä seurassa ja joskus jopa useamman päivän kuoromatkojen yhteydessä.

Nykysairaus: Korjattu talteen Lahdesta Sibeliustalon edustalta epäilyttävän käytöksen vuoksi. Oli kulkenut hymyilevänä ja tervehtinyt vastaantulijoita, vaikka ulkona tuuli vihmoi ja hiekka rahisi hampaissa. Jo bussipysäkillä ohikulkijat tiedustelleet vointia, kun potilas käynyt mielikuvaharjoituksena läpi juhlassa esitettävää Ilo-laulua. Oli kuitenkin päästetty bussiin.

Nykytila: Lievä obesiteetti. Hyvä ryhti. Siisti olemus, paitsi villasukat näyttävät kasvaneen jalkoihin. Yleistila euforinen, huokailee ja hymyilee epäadekvaatin onnellisesti. Silmissä outoa säihkettä ja pupillit lievästi laajentuneet. Sormissa hienojakoista tärinää. Happiosapaine korkea 99 % mahdollisesti esiintymisjännitykseen liittyen. Sydämen auskultaatiossa nopeahko tiritiri-rytmi. Rytmissä pysymisessä kertoo ajoittain olevan vaikeuksia. Sydämestä ei kuulu sivuääniä, kertookin pyrkivänsä aina sävelpuhtauteen.

Päädiagnoosi: SNKL70.0 Humaltuminen laulun ilosta

Jatkosuunnitelma: Päästetään rytmihäiriön korjaamiseksi laulamaan toisten mukaan, koska tutkimusten mukaan kuorossa sydämet alkavat sykkiä samaan tahtiin. Happiosapaineen tasaamiseksi kuoronjohtajaa varten todistus, ettei anna enää potilaalle sooloja. Ei tarvetta tahdosta riippumattomaan hoitoon, koska ei todennäköisesti aiheuta vakavaa vaaraa itselleen tai toisille. Tosin paljastaa tartuttaneensa joskus naapurin rouviin saman taudin. Lupaa välttää villasukkien käyttöä korkkareiden kanssa.

Ennuste: Toivottavasti ei parane koskaan, sillä tutkimuksissa todettu kuorolaulun pidentävän ikää. Ystävien, sukulaisten ja työtovereiden terveys pysyy myös parempana, kun pääsevät nauttimaan säännöllisesti kuorolaulun kuuntelusta. Potilaan kotiuttamisella siis myös kansanterveydellistä merkitystä, kun ei tuo sote-sotkukaan tunnu ikinä selviävän. 

Sanelu päättyy, kiitos.”