JÄSENKIRJE 2/2014

AURINKOISTA KEVÄTTÄ LAULUSISKOT

Kevättä mennään jo pitkällä, Vappukin on jo aika lähellä. Olen tarkoituksella viivytellyt jäsenkirjeen lähettämistä, jotta voisin kertoa jo jotain  pitemmälle tähtääviä  asioita.

Aloitetaan kuitenkin  maaliskuusta ja Helsingissä järjestetyistä naiskuoropäivistä. Päivin emäntäkuoro Discantuksen tahdittamana  Helsingin Rudolf Steiner –koululla käydyt naiskuoropäivät olivat poikkeukselliset, sillä nyt ei kilpailtu missään lajissa. Sen sijaan pistimme pystyyn  monta kuoro- ja yhtyelaulua tukevaa työpajaa, joihin kouluttajiksi saimme alansa huippunimet. Iso kiitos Marjukka Riihimäki, Ida Olsonen, Rita Varonen, Sari Alakulppi, Maria Autio-Kesäniemi ja Mari-Anni Hilander – teitte päivästämme kokemisen arvoisen. Saamamme palaute on osoittanut, että koulutuksiin osallistutaan aina mielellään.

Naiskuoropäivien maratonkonsertissa esiintyi helsinkiläisiä naiskuoroja yli liittorajojen tarjoten musiikkielämyksiä laulelmista, popin kautta vaativampaan musiikkiin ilmaisun ja äänen rajoja hakien. Harvinaisen mieliinpainuva kokonaisuus, jonkalaisen haluaa kokea uudelleen. Kiitos konsertissa esiintyneet kuorot: Femail Singers, Sairaanhoitajalaulajat, Diskantti, Naiskuoro Pihlaja, Discantus, Naispoliisilaulajat, Kauppakorkeakoulun Ylioppilaskunnan Naislaulajat KYN ja Philomela - panoksestanne onnistuneessa konsertissa. Teitä oli ilo kuunnella ja katsella

Kiitän lämpimästi luottamuksestanne saadessani jatkaa Suomen Naiskuoroliiton puheenjohtajana kolmannen kauden. Kuluneet neljä vuotta ovat olleet hyvin vaiherikkaita, monipuolisia ja työläitäkin. Suomen Naiskuoroliitolla talous on vakaalla pohjalla, mutta jokaisen euron kohtalo mietitään hyvin tarkkaan. Sulasolin myöntämä avustus  Naiskuoroliitolle pieneni 100 eurolla huhtikuun alusta lukien, mikä johtuu Sulasolin talous- ja toimintarakenteen muutoksista. Ajan henkeen kuuluu kaikesta kulungista tinkiminen, mutta silti toiminta tulee pitää sillä tasolla, että se antaa vastinetta jäsenmaksulle. Naiskuoroliiton hallitus ja musiikkivaliokunta tekee parhaansa suomalaisen laulavaisen naiskuorolaisen hyväksi.


Helena Toivanen

puheenjohtaja


NAISKUOROJEN TOIMINTAA

Kuoronjohdon koulutusstipendin on hallitus myöntänyt Kerimäen Naislaulajille ja Tervakosken Naiskuorolle.

Vuoden 2013 toimintapokaalit

Eniten peruskelloja:            Naiskuoro Discantus

Eniten taitokelloja:             Harjavallan Naislaulajat

Eniten mestarikelloja:        Nokian Naiskuoro Nota Bene

Vuoden Kellokaskuoro on Harjavallan Naislaulajat (eniten kellosuorituksia vuoden 2013 aikana.)

 

Pohjoismainen Naiskuorofestivaali Turussa 2014 

Suomen Naiskuoroliitto ry ja Finlands Svenska Damkörsförbund järjestävät yhteistyössä Pohjoismaiset naiskuorofestivaalit Turkuun. Tapahtumaan osallistuu n. 500 naista Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Islannista. 

Seuraava tapahtumamme on Joutsenossa 29.6.-4.7. pidettävä naiskuoroleiri, johon ilmoittautumisaikaa on 20.5.2014 asti. Pidä kiirettä, sillä 100 nopeita ilmoittautujaa pääsee mukaan!!! Ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen paikkoja voi tiedustella Maija-Liisa Konttiselta, sähköposti: tai

  .

 

VUODEN KUORO 2013 – NAISKUORO TIMOTEI LOPELTA

Vuoden kuoron 2013 valintaan päädyttiin mm. seuraavista syistä:

·         Kuoro on aktiivinen naiskuorolaulun sanansaattaja

·         Kuorossa laulaa naisia - yllättäen

·         Kuoroa johtaa monin tavoin energinen, taitava ja topakka NAINEN, mutta tämä kuoro on tehnyt määrätietoista työtä jo edellisen johtajansa aikana

·         Kuoron konsertti- ja esiintymistarjonta on menneenä vuotena kiitettävä ja monipuolinen – se kuorolaisen lempireitti: kirkosta kapakan kautta toreille ja turuille yhdessä ja yksin – laulun riemua jakaen

·         Vuosi 2013 oli kuoron juhlavuosi

·         Kuoro laulaa naiskuoro-ohjelmistoa

·         Kuoro on hienolla tavalla huomioinut naissäveltäjät ohjelmistossaan

·         Kuoron menestys katselmuksissa on tuottanut leimoja

·         Tämä naiskuoro sai Tampereen sävel –katselmuksessa parhaana suomalaisena naiskuorona kolme hopealeimaa ja erityismaininnan tulkinnastaan ”Kuka nukkuu tuutussani”.

 

VUODEN VALOPILKKU PALKINTO KYN:LLE

Harjavallan Naislaulajien Naiskuoroliitolle lahjoittama ”Harjavaltaa” –patsas on lahjoittajan saatesanojen mukaan luovutettava sellaiselle kuorolle, joka on toimintavuoden aikana osoittanut olevansa valopilkkuna suomalaisen naiskuorokentän keskuudessa.

 

Vuoden 2013 valopilkuksi liiton hallitus valitsi Kauppakorkeakoulun Ylioppilaskunnan Naislaulajat KYNnin. KYN on rohkealla tavalla tuonut naiskuorokentälle uutta tyyliä, eri genrejä yhdistävää jazzhenkistä ohjelmistoa. Kuoro tekee myös ansiokasta työtä maailmalla suomalaisen naiskuoro-osaamisen puolesta.

 

JOUTSENON LEIRI 29.6.-4.7.2014

Kurssi                                                       Opettajat                                                 Hinta/hlö   

Louhi-kuoro 27.6.-1.7.                 Rita Varonen, Jyväskylä                            280 €/ 185 €

Kuoronjohtokurssi 27.6.-1.7,      Timo Lehtovaara, Turku                           280 €/ 185 €

 

29.6.-4.7.2014 seuraavat ryhmät:

Peruskelloryhmä                           Leila Heikkonen, Iisalmi                           335 €/ 225 €

                                                          Anneli Julén, Riihimäki

Taitokelloryhmä                             Ulla Kotamäki, Äänekoski                        335 €/ 225 €

                                                          Kirsi Äikäs, Lappeenranta                         

Mestarikelloryhmä, harjoitus      Sari Alakulppi                                           335 €/ 225 €

Mestarikelloryhmä, suoritus       Maria Autio-Kesäniemi, Kokkola             335 €/ 225 €

Laulunopetus                                 Mari-Anni Hilander, Kuopio

Kvartettiopetus 2.-4.7.                   Rita Varonen, Jyväskylä

Säestys 1.-4.7.                                 Mirva Helske, Tallinna

Voice massage 28.6.-3.7.              Anita Lång, Ylivieska (hinta v. 2013 60 €/h)

 

Hinnoittelu:

*) Kalliimpi hinta pitää sisällään opetuksen, majoituksen ja ruokailut. Edullisempi hinta sisältää opetuksen, lounaan ja iltapäiväkahvin.

**) Täysihoitovuorokausi leirin ulkopuoliselle henkilölle  45 eur

***) Yksittäinen yö aamiaisella 30 eur

****) Jos kurssin jälkeen majoittuu ylimääräisen yön, maksaa hän aamiaisen hinnan      6 eur.

Ilmoittautumisaika leirille on 18.5.2014 saakka naiskuoroliiton nettisivuilla snkl.sulasol.fi.
Ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen kurssipaikkatilannetta voi tiedustella Maija-Liisa Konttiselta, puh. 050 305 2584.

Ilmoittautumismaksu 23 euroa/hlö maksetaan 18.5.2014 mennessä Suomen Naiskuoroliiton tilille DanskeBank: FI91 8000 1271 1580 33. Jos kurssi osaltasi peruuntuu, ilmoittautumismaksua ei palauteta.

  • Kurssimaksun laskuttaa Joutsenon Opisto, joten odota laskua ja maksa opiston tilille!!!!
  • Alkuperäisiä merkkilauluja sekä perus- ja taitolaulujen harjoituscd:tä voit tilata liiton toimistosta sähköpostilla
  • Joutsenon leirikirje lähetetään sähköpostilla kaikille ilmoittautuneille kesäkuun alussa.
  • Huom!!!  Kellotentit alkavat torstai-iltapäivällä ja jatkuvat perjantaina.

Kuoronjohtokurssi 27.6.–1.7.2014

Joutsenon Opistolla järjestetään tulevana kesänä ensimmäistä kertaa kuoronjohtokurssi yhteistyössä Suomen Naiskuoroliiton kanssa. Kurssi on suunnattu erityisesti kuorojen varajohtajille ja muille kuoronjohdosta kiinnostuneille, mutta sinne ovat tervetulleita kaiken tasoiset kuoronjohtajat taustayhteisöön ja kuoromuotoon katsomatta. Nyt myös kuoronjohdosta kiinnostuneet pääsevät nauttimaan Joutsenon Opiston tunnelmasta!
Kuoronjohtokurssi alkaa perjantaina 27.6. noin klo 16 ja päättyy tiistaina 1.7. noin klo 18. Kurssin pääkouluttajana toimii Sulasolin taiteellinen johtaja Timo Lehtovaara, ja opetusta kurssilla antavat myös Suomen Mieskuoroliiton merkkilaulukurssin ja Suomen Naiskuoroliiton leirien kouluttajat. Kurssin ohjelmisto koostuu mies-, seka- ja naiskuoroteoksista ja harjoituskuoroina toimivat kurssin osallistujat sekä mahdollisuuksien mukaan myös samaan aikaan Joutsenon Opistolla järjestettävien SMKL:n ja SNKL:n kurssien kuorolaiset.

Kuoronjohtokurssin hinta on täysihoidolla 280 euroa ja puolihoidolla 185 euroa osallistujaa kohti. (Huom! Sulasol-lehdessä 1/2014 väärät hinnat.) Joutsenon Opisto laskuttaa osallistumismaksut ennen kurssia. Lisäksi osallistujien tulee vahvistaa ilmoittautumisensa maksamalla sen yhteydessä ilmoittautumismaksu 23 euroa, jota ei palauteta, vaikka kurssille osallistuminen peruuntuisi. Ilmoittautumismaksu maksetaan Suomen Naiskuoroliiton tilille FI91 8000 1271 1580 33 (DABAFIHH). Kurssille ilmoittaudutaan 18.5. mennessä liittojen verkkosivuilta löytyvän sähköisen lomakkeen kautta. Ilmoittautumisen yhteydessä tulee ilmoittaa henkilötietojen lisäksi laskutusosoite, lyhyt esittely omasta kuoro- ja kuoronjohtotaustasta sekä majoitus-, allergia- ja erikoisruokavaliotiedot.

Lisätietoja kuoronjohtokurssista saa Suomen Mieskuoroliiton ja Suomen Naiskuoroliiton toimistoista sekä Timo Lehtovaaralta, puh. 0400 418 240.Nuottikauppa on aina auki – käytämme vain alkuperäistä nuottimateriaalia!!

 

Naiskuoroliiton nuottikauppa on aina auki. Olemme kopioineet liiton nettisivuille snkl.sulasol.fi liiton kustantamien nuottien näytteet (ei koko nuottia).  Näistä voit saada vähän maistiaisia, mimmoisesta laulusta on kysymys.

Merkkilaulunuotit on tilattava viimeistään nyt, jotta käytössäsi ovat alkuperäiset kellosuorituksia varten.

♫♫♫♫♫♫♫

SUOMEN NAISKUOROLIITTO 70-VUOTTA Lahti 20.-22.3.2015

(Alustava ohjelma – oikeudet muutoksiin pidätetään.)

Perjantai 20.3.

Ilmoittautuminen

Tervehdys Naiskuoroliiton perustajan, ekonomi Anna Mäkelän haudalle

Juhlavastaanotto

Lauantai 21.3.

Ilmoittautuminen

Avajaiset

Kuorokatselmus liiton jäsenkuoroille koko päivän

Liiton kyselytunti

Vuoden kuoro 2013 Naiskuoro Timotei –konsertti

Juhlaillallinen

Sunnuntai 22.3.

Liittokokous

Juhlamessu Ristinkirkossa

Juhlakonsertti

 

Suomen Naiskuoroliitto juhlistaa 70-vuotista taivaltaan perustajansa, ekono Anna Mäkelän kotikaupungissa. Emäntäkuorona toimii Filianna Lahden Naislaulajat – Annan tyttäret, kuten nimikin kertoo.

Lahdessa järjestetään kuorokatselmus, johon ovat kaikki liiton jäsenkuorot tervetulleita.

Katselmuksen säännöt ovat työnalla, mutta se tärkein on jo tiedossa:

  • ohjelmassa tulee olla vähintään yksi suomalaisen naissäveltäjän tekemä laulu.
  • katselmuksessa ei jaeta sijoituksia eikä palkintoja.
  • katselmuksen raati antaa kirjallisen palautteen osallistuvalle kuorolle
  • ja valitsee katselmukseen osallistuvien kuorojen joukosta esiintyjiä sunnuntain juhlakonserttiin.

Lauantain ohjelma rakennetaan muutoinkin siten, että osallistujat voivat kuunnella esiintyviä kuoroja.

Lauantai-iltana kokoonnumme Sibelius-taloon juhlakaronkkaan. Sunnuntain aloitamme liittokokouksella ja juhlamessulla ja tapahtuma päättyy juhlakonserttiin Sibelius-talossa.

Paljon mielenkiintoisia asioita tapahtuu maaliskuussa 2015 Lahdessa. Voitte pistää päivämäärät jo kalenteriin ja alkaa suunnittelemaan n. 10 minuuttia kestävää katselmusohjelmistoa.

Lahden tapahtumasta tiedotetaan reaaliajassa liiton nettisivuilla: snkl.sulasol.fi

 

Tavataan Lahdessa 2015!