Jäsenkirje 2/2010

Hyvät ystävät,

kiitän teitä kaikkia kuluneesta neljästä vuodesta! Luovuin Naiskuoroliiton puheenjohtajuudesta kiitollisin, iloisin ja huojentunein mielin. Vastuu siirtyy luotettaviin ja osaaviin käsiin; Helenalle Joensuuhun. Vuodet olivat minulle mielenkiintoisia, iloisia, työntäyteisiä ja opettavaisia. Eteen tuli monta asiaa, jotka ovat hyödyksi työelämässä näinä päivinä. Musiikki vei minut niin väkevällä otteella, että keskityn nyt täysin siihen. On sillä laululla ja musiikilla vain ihmeellinen voima! En mene mihinkään, olen edelleen liiton toiminnassa mukana, vain eri tehtävissä. Tapaamme varmasti pian koulutuksissa ja konserteissa.

Marita

Hyvät ystävät!

Puheenjohtajan nuija on vaihtanut haltijaa ja liiton toimisto on muuttanut pääsiäisen aikaan Kokkolasta Joensuuhun. Kiitän vielä kerran lämpimästi luottamuksestanne valitessanne minut Suomen Naiskuoroliiton puheenjohtajaksi. Kiitän myös edeltäjääni Marita Pasasta ja sihteeri Kirsi Koivistoa kuluneista neljästä, työntäyteisestä vuodesta. Ihana oli kanssanne työskennellä ja ajatus siitä, että olette vielä tukenamme, huojentaa mieltämme liiton toimistossa.

Otin puheenjohtajan tehtävän vastaan hyvillä mielin ja olen luvannut hoitaa sitä sillä taidolla ja tiedolla, jota minulle on 14 vuoden naiskuoroliiton hallinnon urani aikana kertynyt. Väliin mahtuu aikoja, jolloin piti miettiä, mikä elämässä on tärkeää ja mihin voimavarat riittävät, kun terveyskin oli vaakalaudalla. Totuus kuitenkin on, että juuri laulaminen ja musiikin harrastus pitivät mielen virkeänä vaikeinakin aikoina. Omien kokemusteni kautta kannustan ihmisiä, joilla on vähänkin lauluääntä ja kiinnostusta kuorolauluun, liittymään tämän iki-ihanan harrastuksen pariin – ikään tai sukupuoleen katsomatta.

Onneksemme SULASOLissa on käytössä kuoroille ja orkestereille tutustumisvuositarjous, joka lisää jäsenkantaamme. Suomen Naiskuoroliittoon kuuluu nyt 76 kuoroa, joissa laulajia on yhteensä n. 1800. Eilen posti toi kirjeen Sulasolista, jossa ilmoitettiin uudesta, tutustumisvuotensa aloittaneesta kuorosta. Tervetuloa SULASOLiin ja Naiskuoroliittoon Laulujoutsen-yhtye Budapestista, Unkarista.

 

Keitä me olemme?

Puheenjohtaja

Olen Helena Toivanen ja asun Joensuussa. Olen vaimo, äiti ja anopintekele, ja kohtalaisella menestyksellä olen saanut kasvatettua myös koiramme jack russellinterrrieri Jepen talon- ja koirantavoille. Taustayhteisöni naiskuoroliitossa ovat Lauluyhtye Ablobatur (vsta 2000, perustajajäsen) ja Joensuun Naiskuoro (vuodesta 1989). Liittokuoro Louhessa olen laulanut vuodesta 1999 alkaen ja olen ensimmäistä harjoituskertaa vaille perustajajäsen. Sekakuoromusiikkia ja orkesteriteoksia pääsen laulamaan Canzonetta-kuorossa, jonka houkuttelu sekakuoroliiton jäseneksi on meneillään. Yksinlaulussa klassisella puolella on tekeillä C-tutkinto Joensuun konservatorion avoimella osastolla laulunopettajani Raija Puhakan johdolla. Äänialani on altto. Vapaa-aikaa jää myös kuntoilulle; kuntosali ja Kinesis koiralenkkien lisäksi kuuluvat ohjelmaani lähes päivittäin. Olen puhtaasti järjestöihminen, joka ymmärtää jotain laulamisen, mutta ei sitten minkään vertaa säveltämisen tai sovittamisen päälle. Sitä varten ovat olemassa aivan toiset ihmiset.

Olen työskennellyt vuodesta 1989 alkaen Abloy Oy:ssä, tällä hetkellä koulutuskoordinaattorina kotimaan – ja viennin asiakaskoulutusten parissa.


Sihteeri

Laps' olen köyhän, kauniin Karjalan, vaan perinnön sain kaikkein kalleimman, sain laulun, soiton lahjan sydämeen, en niitä vaihtais' onneen maalliseen. (Aili Runne).

 

Perheeni on kotoisin rajan taakse jääneestä Karjalasta! Olen jo eläkkeellä oleva kohta 70-kymppinen neljän, miehen iässä olevien poikien äiti ja seitsemän lapsenlapsen isoäiti. Mieheni Kauko on myös mieskuorolaulaja. "Laula, tyttö, ettei surra, otsa ryppyiseksi saa!" ja "Ain' laulain työtäs tee" - on ollut mottoni pienestä tytöstä saakka. Jos olisin tämän päivän nuori, minusta olisi tullut laulajatar, mutta siihen aikaan ei musiikkia voinut maaseudulla opiskella. Olen kiitollinen Ilomantsin Sonkajan alakoulun ja musiikin opettajalleni Hilkka Rautavalle siitä, että hän opetti minut soittamaan harmonilla, sain soittaa sitä niin paljon kuin halusin, välitunneillakin. Kouluni 100-vuotisjuhlassa 2008 lauloin saman harmoonin säestyksellä.

Liityin vuonna 1977 Joensuun Laulu -sekakuoroon, sitten tulivat mukaan Joensuun Naiskuoro ja Joensuun ortodoksinen kirkkokuoro, joka on aina henkisesti suurin voimanlähteeni. Hoidin viisi vuotta myös SULASOLin (Suomen Laulajain ja Soittajan liitto ry.)  Pohjois-Karjalan piirin sihteerin tehtäviä, jota työtä olen nyt jatkanut  taas vuodesta 2009 alkaen. Liittokuorossa olen laulanut vuodesta 2008.

Keväällä 2009 suoritin D-tutkinnon Joensuun konservatoriossa  Anneli Hynnisen oppilaana. Nyt työn alla on C-tutkinto syksyn 2010 aikana. Olen pitänyt neljä omaa konserttia: Kauneimmat joululaulut -  Kauneimmat Merikanto-laulut — Kesän tunnelmakuvia – Sydämeni joululaulut. Nyt on meneillään kolmen laulajan voimin kahden konsertin sarja: osiaPergolesin Stabat Materista ja muita hengellisiä lauluja. Vierivä kivi ei sammaloidu – niinhän sitä sanotaan!


Naiskuoroliiton hallituksen jäsenet 2010

Maija-Liisa Kautonen, varapj., Kerimäki

Hilkka Heikkilä, Vaajakoski

Paula Härkälä,  Laukaa

Elina Koivula, Tampere

Marita Pasanen, Kokkola

Sirpa Saarenpää, Nokia

Kirsi Äikäs, Lappeenranta

Musiikkivaliokunta 2010

 Rita Varonen, taiteellinen johtaja, Jyväskylä

Sari Alakulppi, Loviisa

Maria Autio, Kokkola

Mari-Anni Hilander, Hyvinkää

Nuottimyynti

Kaikkia liiton julkaisemia nuotteja on saatavilla. Kesän nuotti- ja levypaketti kannattaa tilata mahdollisimman pian mikäli aikoo suoritusryhmään Joutsenossa. 
Sateenkaari-kirja on tilapäisesti lopussa, mutta toimenpiteet uutta painosta varten ovat käynnissä.

Purkaessamme liiton toimiston tavaroita hyllyihin, teimme sihteeri-Irman kanssa löytöjä ikiaikaisista, varmasti myös laulamattomista nuoteista. Aiomme tutustua niihin tarkemmin ja kaupata niitä teille myöhemmin. Miltäs tuntuisi laulaa konsertin verran naiskuorolauluja vuosikymmenten takaa?


 Koulutusstipendi

Kuoronjohtajille/varajohtajille suunnattu koulutusstipendin hakuaika on alkanut. Kyseisellä stipendillä pyritään tukemaan kuoron varsinaista toimintaa ja kannustetaan koulutukseen. Stipendin suuruus on 170,00 €. Vapaamuotoiset hakemukset pyydetään lähettämään liiton toimistoon 15.5.2010 mennessä.